Publicerad den

En timma om dagen- det räcker inte om allt ska bli klart.

Jag inser nu varför en del arbeten blir förpassade till förrådet istället för att bli färdigsydda. Det är ofattbart att så många tidskrävande quilts har påbörjats under min quilttid. Det ligger flera i olika lådor och jag fattar inte att jag inte har gjort dem klara tidigare. Jag tog tag i en liten box med vita kvadrater och tänkte att det kunde vara lagom att sy på i värmen – men vad det var tråkigt och tog riktigt lång tid. Fullt förståligt att det har hamnat i en låda. 75 st blev sydda, men det var bara en bråkdel av vad som behövs.

Värmen har gjort att björbär och tomater mognar och behöver skördas.

Det blir fint till vintern med bär i frysen. Tomaterna äts dom godis nu när de är jättegoda.

Vi har fått nya ”husdjur” dvs de bor i trädgården – men vi matar dem med hundmat och vatten. Det är fint med Igelkottar!

Nu äntligen har Diadembusken satt igång med tiktiga blommningen. Det är massor med knoppar så jag ser framemot en lång blomningsperiod.

Publicerad den

Gammalt och nytt projekt

13/8-22

Jag sydde ”snabbt” 50 nya ”spools”-block till kusintäcken. Det är ett enkelt mönster när man redan har 2,5” breda remsor. Jag är fortfarande svag i min vänstra handled så det blev lite siochså med exaktheten när jag skar 45 graders vinklar. Det gjorde stt ett par block fick hamna i papperskorgen.

Efter att ha pressat alla blocken kände jag att de behövde en paus så jag plockade ut ett annat arbete från hyllan. Detta har jag tänkt mycket på och är sugen på att testa lite idéer. I stället för att sy flera små quilt ska jag göra ett par stora och blanda speciella tyger med sashikohexagoner och kimonos. vi får se hur det går.

, ,
Publicerad den

365 dagar i mitt quiltliv

Dag 11/08-22

 Det är svårt att förstå att det har gått mer än ett år sedan senaste inlägget på bloggen. 

Tiden har stått stilla och jag har haft fullt fokus på att vara sjuk. Det blir svårare allt eftersom för kroppen att få behandlingar och får man dessutom blindtarmsinflammation som måste opereras blir det inte lättare. Att därefter först gå och snubbla och få en spricka i högra armen gjorde det inte bättre. Men det värsta var att halka och bryta vänstra handleden. Nu – nu är jag på rätt väg hoppas jag! 

Först en nessesär till ett av barnbarnen sen ett kusintäcke som snabbt blev  sytt till Timothée som skulle döpas. Det blev ett nytt mönster eftersom han är nummer 3 i sin syskonskara. Jag tycker det blev fint! Så snabbt bestämde jag att det får bli några till i det mönstret. 

Värmeböljan har gjort att bären blir mindre och det är inte så roligt och inte så givande att plocka. Vi fick ganska mycket svarta vinbär. Det blev ett par flaskor god saft och lite sylt. 

Jag hoppas nu på hösthallon och björnbär nu så att vinterförrådet blir fyllt. 

Första burken med björnbär gav en föraning om att det blir mycket, men som alltid beror det på sol och regn. 

Publicerad den

Dag 3: Sakta men säkert.

Jag vill inte påstå att energin är på topp, men så länge jag mår hyfsat och gör något varje dag så är jag nöjd. Jag har bestämt att det får ta lite tid att få saker gjorda, men en liten timma varje dag så kommer det att bli klart – någon gång.

Två olika lättarbetade projekt som jag kan göra utan alltför mycket tankekraft plockades ner till mina 2 ”nya” syplatser. Löven ska quiltas och djuren klippas och sys på de tomma rutorna. Ganska så enkelt.

Glädje är det med fina blommor och härligt att njuta av när man inte gör något annat!

Publicerad den

Dag 1: 1/1 2021 Gott Nytt År !

Efter en annorlunda julhelg kom då äntligen dagen då elden falnade och avslutade det värsta året i mannaminne.

Nu kan det bara bli bättre och det gäller att fokusera framåt. Ricard Juhlin är uppkorkad och i lagom rumstemperatur -det känns lite fel , men alkohol och kylda drycker är inget för mig just nu .

Trots att ingen har fått komma hit och hälsa på så är julen fint pyntad och (de flesta) julpynten är uppställda på sina traditionella platser. Jag har bidragit med julgransklädsel.

När Baxterpumpen väl är urkopplad idag, är min 3:e behandling av 6 avklarad. Jag kan bocka av de flesta tänkbara biverkningar och har fått parera med olika medikament och kurer. Som sagt det kan bara bli bättre.

På nyårsdagen ska man planera framåt – en del kallar det nyårslöften – men jag föredrar att skriva lista och planera. Det ska bli skissbok, sömnad av påbörjade arbeten och massor av quiltning på quiltmaskinen. Vi får se!

Publicerad den

Dag 352: Wow!

Det blev en anstormning av order TACK!

Vi har fullt upp att göra med att skära tyger och plocka ihop order. Det blir lite leveranstid men vi jobbar på!

Det borde komma ett orderbekräftelsemail, men det verkar som det hamnar i ”skräpkorgen”. Men var inte orolig för att du inte betalat.
När ordern är packad och fakturan klar med rabatten avräknad skickar vi ett mail. Då kan du betala. Sen skickar vi iväg varorna !

I nästa vecka kommer jag att lägga in stora burkar med Procion MX. Intressant för alla er som färgar själva.
Många frågar efter fler enfärgade pack och det kommer så fort jag hinner! Håll en koll på shopen då och då.

Publicerad den

Dag 333: Musikutfärd

Halva dagen gick till att besöka en musikaffär och testa massor av instrument – främst gitarrer. Det var ganska trevligt och ett par st fick följa med hem.

Det dåliga vädret gör att eftermiddagsfikat blir inomhus och med nybakade kakor. Det var dock inte det som var roligast att göra. Man måste ju testa när något nytt kommer i ens inspirationsfält. Jag måste göra en liten bok och nu har jag satt igång.

Det ska bli spännande att fortsätta dekorera och göra mönster.

Publicerad den

Dag 196: Nu går det som en dans….

Jag ska inte skriva om viruset och vad jag tycker om det hysteriska hamstrandet av knäckebröd, havregryn och toapapper – men så klart undrar även jag hur länge allt ska ställas in och stängas ner – och vem bestämmer när det är över?

Min webshop är öppen och vi skickar varor så fort vi kan!

Efter en liten minikurs vid matbordet så blev det quiltat ytterligare 2 av mina ”mönster-på-tyg”- rutbilder. Jag har en kvar sedan blir det en bindning och upphängningskanal innan jag går vidare till nästa projekt – en svart-vit skål.

Publicerad den

Dag 194: Nu måste jag sätta fart….

Alla mina fina ambitioner om att göra klart påbörjade arbeten har helt kommit på skam. Visst försöker jag sy lite varje dag, men det vill sig inte riktigt med valet av sömnad. Alla små 10×10 som blir sydda är ju mer som extra smågodis på kvällen. Inget av de större arbeten jag egentligen borde ta tag i får någon uppmärksamhet. När stormen viner ute och alla rekommenderas isolera sig för att inte få corona – då borde jag verkligen få gjort något!!! Inte bara en kvällsgodis.

Publicerad den

Dag 193: Landskap

Jag fick förfrågan om jag vill delta i en utställning vid påsk – och det låter ju trevligt. Jag har en hel del som är klart, men vissa vill jag behålla så några nya måste jag åstadkomma. Nu är platsen inte så stor så jag får göra lite småsaker. Fast större än 10×10 kan jag tro. Måste göra några skålar också – det blir kul.
En del landskap är enkla att sy klart…..

Publicerad den

Dag 130: 235 dagar kvar……

Nu känns det som att jag har spårat ut från den planerade vägen fram till ”alla mina quilt är färdiga”. Tiden går mest åt till att planera nya projekt och det blir alltför lite sytt. Varför??? När jag tittar på alla toppar som ligger och hänger överallt, inser jag att det är meningslöst att lägga mer tid på såååå många av dem. Jag vill inte ha dem själv och jag vill inte ge bort dem. Idén med underlägg är bra, men hur många sådana behöver man? Grytlappar – ok , hundtäcke? Malte ligger inte på quilt så till honom är det ingen mening att sy. De stora topparna är ganska tunga att quilta så jag kan omöjligt ha mer än ett på gång i taget. Dessa är väl de jag känner mest för att behålla. Vad ska jag då göra med alla små en kvadratmeters toppar i olika mönster?

Det finns många fler……..

Detta är en stor topp i japanska tyger som jag trots enkelheten tycker om och kan tänka mig quilta klart.

Idag ska det bli att ta nya tag i det gamla och inga nya planer.

Publicerad den

Dag 129: Quiltsortering

Det är lättare att städa radikalt i början av ett nytt år och då menar jag sortera bort de toppar som inte ska få mera tid från mig. Jag hade ett par som har legat många år efter olika kurser och som jag av olika skäl inte ville gör klart – men där blev genast beställning på att få dem av olika barn – så de blev överflyttade till quilthögen igen.

Ett annat var tänkt att bli en sommarduk – men efter att de afrikanska tallriksunderläggen blivit så trevliga att använda, har jag tänkt göra underlägg av toppen istället,

Ytterligare en halvfärdig provquilt – där jag har testat trådar och stygn och färg och tryck – var på väg ut, men den ska få några timmar och en avslutningskant – sen kanske det blir en picknickfilt till baren.

Publicerad den

Dag 128: Mer sorterande och städande

Sista dagen av helgen och alla julprydnader ska upp på vinden fint lagda i sina respektive lådor. Jag passar på att sortera och planera för nya projekt. Dessutom inser jag att det måste bli en Thermofaxscreen till mitt pågående skrivarbete. Hoppas att energin håller i sig hela dagen så det blir mycket gjort – för igår satt jag mest och drömde…..

Publicerad den

Dag 126: Överflöd

Inför en kurs jag ska gå på har jag plockat fram olika material från mitt ”lilla” förrådsrum. Det är otroligt nyttigt och värdefullt att gå igenom vad som finns och hitta olika saker som varit bortglömda – men som hade en anledning att bli köpta en gång i tiden. Det fanns en plan för allt men tiden har aldrig riktigt räckt till.

Banden köptes när jag renoverade riktigt gamla textilier för en förening, de är riktigt fina ”rariteter”. Maskerna och märkena är souvenirer köpta i Sydafrika för många år sedan. De var tänkta att sys på ett ”reseskildringsquilt” – det är fortfarande tanken.

En låda med broderigarner, massor av superbra nålar i alla olika storlekar med spets och utan, och så pärlor-pärlor-pärlor och paljetter och stenar…….

Vi får hoppas att kursen ger mig massor av tid och gärna 2 händer till – för idéer och inspiration det finns det gott om – för att inte tala om material.

Publicerad den

Dag 125: Inspiration av en konstnär

Det ska bli spännande att testa en idé jag har, – att fylla olika tyger med ritade och skrivna mönster, text och symboler och använda bläck och färg förutom pennor av olika slag och sedan sy samman på ett passande sätt- Först tänkte jag faktiskt testa på prover och inte använda det bästa och det finaste färgade – som jag brukar. Om jag ska ha egna bilder eller text på tyg gör jag alltid eller nästan alltid en thermofax screen och trycker mönstret, så det blir spännande att se vart detta bär iväg. Inspirationen till utformningen av bilden (quiltet) är från Basquiat, en av mina favoritkonstnärer.

Publicerad den

Dag 123: Välkommen glada 20-tal

GOTT NYTT ÅR!

Nya planer, nya löften, nya förväntningar och ändå har det bara blivit en ny dag som inte är olika någon annan dag från början. Allt blir ju vad man gör det till. Syr man lite varje dag….

Windmill, Double 9-pach, Bow Tie, Jacobs Ladder Det var de sista blocken i sampler quiltet. (Hoppas ingen blev dubbel nu) Nu ska det bara bli quiltat, men vardagen börjar och som sagt stora förväntningar vad man ska hinna med…..

Publicerad den

Dag 120: Mitt ”sampler quilt”

Detta täcke började jag sy på 1982 och det var ett långvarigt projekt. Jag hade köpt ”Patchwork Patterns” av Jinny Beyer som kom ut 1979 och den inspirerade mig att sy olika block runt en större stjärna. Jag tror att alla blocken finns i boken eller i en liknande variant. Tyget som jag använde var ett bårdtyg plus ett mönstrat och 3 olika enfärgade plus ett oblekt som bottentyg. Hela täcket är klippt till med sax och sytt för hand med små fina stygn. Att jag inte har quiltat det beror på att jag länge tänkte handquilta det men aldrig vågade börja eftersom jag insåg att det inte skulle bli färdigt. MEN nu har jag beslutat att det ska quiltas med maskin och det ska bli klart.

Till och med baksidan är fin!

Publicerad den

Dag 115: God Jul!

God Jul tillönskas alla!

Då var det dags med det 24:e erbjudandet i advent. Alla tillsammans speglar väl utbudet i butiken. En del finns enbart till försäljning i den fysiska butiken men det mesta finns i webshoppen. Det enda som helt har uteslutits är de melerade tygerna från Michael Miller som alltid har ett mycket lågt ordinarie pris.

Adventserbjudande 24:

Procion MX färgningspulver i burkar om 19 gram, 15 olika färger: Lemon yellow, golden yellow, brilliant orange, magenta, fuchsia, violet, turquoise, bright blue, cerulean blue, midnight blue, medium blue, emerald green, ecru, warm black, jet black och 1 liter soda (PH+) Pris 300:-

Erbjudandet gäller så långt lager finns – dock längst till 31/12-19

Publicerad den

Dag 65: Hundben

När man letar efter något så finner man ofta något annat som man länge varit av med. Jag letade efter ett speciellt grön tyg, men i en låda fann jag ännu ett påbörjat arbete som ska bli klart någon gång.

Alla hundbenen är sydda på QuiltSmart av Kaffe Fassett-tyger. Det är väldigt tidiga kollektioner så många av tygerna känns som rariteter.

Publicerad den

Dag 64: Bröllopsringar

Ida och Johans ”Double Wedding Rings”-quilt är (nästan) klart och ska levereras i veckan. Jag ska sy på den dubbelvikta avslutningsremsan runt om, men det kommer att gå snabbt. Otroligt skönt när ett stort arbete är klart och kan lämnas iväg.

Ringarna är sydda med hjälp av QuiltSmart och vadden är av 80% bomull och 20 % polyester.

Publicerad den

Dag 62: Beskrivning

  1. Börja med att lägga de 2 bakgrundskvadraterna diagonalt på den stora mönsterkvadraten.
  2. Rita en linje i diagonalen.
  3. Sy en knapp 1/4″ från strecket.

4. Sy en knapp 1/4″ på andra sidan strecket. 5. Skär med rullkniv i det ritade strecket . 6. Pressa, sömsmånen mot mönstertyget.

  • 7. Lägg på två diagonalmarkerade bakgrundskvadrater på mönstertygets tomma hörn.
  • 8. Markera i diagonalen.
  • 9. Sy en knapp 1/4″ från strecket.

10. Sy på båda sidor om strecket. 11. Skär med rullkniv i det ritade strecket. 12. Pressa sömmar mot mönstertyget.

4 stycken ”Flygande Gäss” från samma tyg. Fast när man använder stormönstrade tyger så blir det 4 väldigt olika ”Gäss”.

Publicerad den

Dag 40: DWR och Gelé

Konturquiltningen på ”double wedding ring”-quiltet tog några timmar på Pfaff-maskinen. Vi (symaskinen och jag) är inte de allra bästa vänner. Jag överväger att sälja den! Men nu har jag dekor-quiltningen kvar och det är roligare så vi får se om vi blir vänner igen.

Bättre gick det med gelékokeriet. Det stod en flaska Juhlins i kylen sedan ett par veckor så det passade bra att göra några burkar lyxgelé.

Publicerad den

Dag 38: Applikationsquilt

Jag har satt upp alla färdiga block på designväggen och inser att det blir fint om jag gör några fler. 5 block till blir en bra storlek om jag har mellanremsor mellan rutorna. 10 block till blir ett fint dubbelsängquilt med remsor mellan. Jag måste räkna på hur stort det blir med en ram runt.

Jag är i alla fall beredd att sy lite fler block. Ganska fint så här långt.

Publicerad den

Dag 33: Höstlöv

Så fort det blev Oktober så blev det höst. Regn, blåst och vackra färger i naturen gör att man vill vara både inne och sy och ute och bli färginspirerad. Naturen ändrar färg dag för dag så det gäller att passa på och ta foto på perfekta kombinationer för framtida kreationer.

Som passande inomhusarbete har handsömnadsbladen plockats fram. Stjälkar och bladnerver ska broderas på ytterligare 6-7 st sedan är det klart att sätta samman.

Publicerad den

Dag 26: Ramar och applikationer

Ramen runt mittenpartiet är noga avmätt och kommer att sys på. Innan dess ska den vågformade yttrekanten strykas fast.

Jag är ganska nöjd med tygvalet. Det blir en fin kant att placera alla djur på.

Ännu ett maskinapplikationsblock är färdigsytt. Nu har jag 3 st kvar – eller…..

TV-jobbet – handquiltning, men det är inte så lätt att sy i dåligt ljus .

Publicerad den

Dag 25: Kusintäcke, kantsömnad

Detta är QuiltSmart rapporten som jag använder till vågkanten. Jag klipper isär remsorna och stryker försiktigt ihop dem kant i kant till en lång remsa. Det blir drygt 6 meter på en rapport.

Det valda tyget skär jag i 7 cm breda remsor och skarvar samman till en lång remsa. QuiltSmartremsan har tryck på ena sidan och limprickar på andra sidan. Man lägger limsidan mot rätsidan på tyget och syr längs den heldragna linjen en raksöm med lite kortare stygn än vanligt, ca 1,8.

När hela remsan är sydd klipper man efter den prickade linjen. Det blir en mycket smal sömsmån.

Ett lämpligt ”framför tvn-arbete” är att vända rätan på tyget och limsidan på QuiltSmarten ut och sätta nålar så att det blir lätt att stryka fast på ramtyget.

Fortsättning följer!

Publicerad den

Dag 21: Thermofax screen print

Detta är min thermofaxmaskin. Jag är mycket glad för den och använder den gärna. Med den kan jag tillverka screens till tygtryck av bilder från laserprintern eller kopiatorn. I maskinen finns en mycket stark och varm lampa som bränner plasten på väven där det är svart av bilden – så att det bildas hål.

Man ser på rullen att den är blank och ytan är värmekänslig. Den färdiga screenen har fått en ram som är täckt med gaffatejp.

Jag ska göra några fler screens innan jag börjar trycka.

Publicerad den

Dag 19: Baltimore applikationer för hand

Ännu ett block är färdigt för handquiltning med vadd och baksida. Quiltlinjerna är markerade med hjälp av Hera och en linjal.

Jag har förberett en bukett av ”rosor” till nästa block. Mellan rosorna är det små rosenknoppar.

Det papper som jag använder till mallarna är Reynolds Freezer Paper. Det har en blank plastyta på ena sidan som man kan stryka fast på tyget.

Publicerad den

Dag 18: Hexagoner sydda över papp

Ännu ett arbete som jag gjorde som månadsblock till Öresundsquiltarna för många år sedan. Det hela var väldigt ambitiöst eftersom alla fick av mig tillskurna pappmallar och instruktioner – man fick själv välja tyger. Jag minns att det tog mycket tid att varje månad skära till ca 100 satser av ett hexagonmönster.

13 olika Hexagoner är klara men de ska sys samman också.

Publicerad den

Dag 16: Baltimore applikationer på maskin

När man går igenom mitt quiltboksbibliotek och ser alla böcker om Baltimore applikationer, så förvånar det nog inte att jag har ännu ett påbörjat arbete med Baltimore inspirerade applikationer. I samband med att jag köpte en ny liten symaskin 2005 eller 2006, som hade en fin justerbar langettsöm, började jag sy ett Baltimore på maskin. Numera bor maskinen i Uppsala, men jag har en annan som också kan sy langett, dock inte justerbar.

Alla tyger som valdes ut beströks med Misty Fuse ( ett flortunt klister vliselin) på baksidan. På så sätt var det bara att klippa ut de olika blommor och blad till ett mönster och stryka fast allt eftersom. Finast blir det att börja under ifrån och sy fast bit för bit.

Elva block är klara och tre till förbereddes idag.

Publicerad den

Dag 15: Langa 1 – ett art quilt i serien om Langa, Sydafrika

Ett litet quilt som har suttit på min designvägg har äntligen fått avslutningskanter och blivit klart.

Handfärgat tyg som är tryckt med thermofax screens i flera lager och med överförda foton. En tunn bomullsvadd och quiltat enkelt på maskin.

Langa är en kåkstad i Sydafrika och texterna handlar om Langa. Kartan är Sydafrikas kust.

Publicerad den

Dag 14: Kvadrater på QuiltSmart

Temat för dagen var en serie med fina kvadrater på QuiltSmart. Ibland är det bara ”att göra” som gäller. Nu ska rapporterna sys.

Här ser man den prickiga linjen som är tryckt på vliselinet. Som instruktion på QuiltSmart är det tryckt följande:

1) Lägg klisterfliselinet på en värmetålig yta med klistersidan upp. 2) Lägg ut 2-1/2″ kvadrater av 100% bomullstyg på rutmönstret 3) Pressa fast med hett strykjärn och massor av ånga. Låt svalna. 4) Vänd andra sidan upp och vik längs de prickade linjerna horisontellt, och sy med 1/4″ sömsmån. 5) klipp ett litet klipp vid alla vertikala sömmar och vik igen och sy de vertikala sömmarna med 1/4″ söm.

Nu är det hela sytt och kan antingen dubbleras och quiltas eller sys samman till ett större verk.

Publicerad den

Dag 13: Kreativ med kvadrater ….

Jag tog alla mina tyger som jag målat, tryckt, stämplat och sprayat och skar ca 10 kvadrater 2-1/2″ x 2-1/2″ av varje. Det var en bra början för att se vad som kan bli av en hög med fina tyger. I min lilla butik har jag ett ganska omfattande sortiment av QuiltSmart. Det är ett väldigt smart sätt att sy på. Ett klisterfliselin med påtryckt mönster till olika quiltblock. Just här har jag använt ett rutmönster tänkt till Watercolor i 2-1/2″ rutor .

En rapport blir 40 cm x 65 cm och det blir enkelt att sätta fler tillsammans om man vill. Jag började med att dela upp mina kvadrater i 4 olika färghögar. Så 4 olika rapporter ska jag göra – kanske fler – eller sätta dem samman till större vi får se!

När man lagt ut alla kvadrater på vliselinets baksida – dvs den sidan med klister på – och är nöjd med utlägget, så stryker man fast alla kvadrater med strykjärn. Har man väl gjort det så har man allt samlat och rutorna ligger där de ska.

På baksidan av vliselinet är prickiga linjer tryckta söm man viker efter och en liten beskrivning på hur man syr hela rutmönstret.

Fler bilder på detta kommer senare.

Publicerad den

Dag 12: Foton överförs på tyg

Ett av mina teman, som jag ska ägna mig åt i Art Quilt Cirkeln jag är medlem i, behöver många bilder som illustrationer. Jag har alla foton på olika sorters papper och ska nu för över dem på mina valda tyger. Jag använder Golden Matte medium som jag lägger på bilden med en skumgummi pensel. Bilden trycks sedan fast på tyget och får torka. Det är viktigt att ingen luft är mellan bilden och tyget utan bilden är ordentligt fasttryckt.

När medium har torkat – jag väntade mer än ett dygn – så kan man om man har tur dra av pappret och bilden sitter fast på tyget. Om pappret inte vill lossna får man blöta det med vatten och lossa lite i taget.

En del bilder har jag printat ut med min bläckstråleskrivare direkt på tyg och dessa är bara att sy fast. Väldigt behändigt!

Publicerad den

Dag 11: Applikationsdag

Det var riktigt roligt att ägna några timmar åt att sy blommor på mina Baltimore applikationsblock. Ett påbörjat block blev klart.

Här är ännu en beskrivning på en blomma – en liten jojo-blomma.

När jag för flera år sedan sydde dessa block valde jag att handquilta dem en och en. Nu var jag väldigt tveksam till att handquilta, men tänkte att denna påbörjade skulle i alla fall quiltas klart för hand.

Det tog inte så lång stund efter att jag börjat quilta, innan jag bestämde att så här ska alla blocken quiltas. Det är verkligen vilsamt och trevligt att quilta för hand särskilt ett litet block där man ser ett snabbt resultat.

Publicerad den

Dag 7 – Lingonsylt och avslutningskant

När jag växte upp på sextiotalet i Borstahusen kom Fru Johansson varje september i sin lilla röda buss och sålde lingon till min mamma. Det är numera Fru Johanssons svärdotter som säljer och bären är alltjämt av super kvalitet.

Jag paketerar i små påsar för frysen för att äta till frukostfilen under vintern och kokar god lingonsylt till barnbarnens köttbullar.

I dag är det är hög tid att avsluta ett quilt för söndagens ”veckans färdiga quilt-blogg”

Publicerad den

Dag 6 – Kreativa planer

Förra sommaren ägnade jag flera dagar åt att på olika sätt göra mönster på en hög melerade tyger. Jag målade, sprayade, tryckte och stämplade. Tog bort färg och la dit färg.

Från början hade jag massor av planer med tygerna, men när de var fixerade, tvättade och strukna – då blev det plötsligt svårt att klippa sönder dem.

Men en hög med trevliga tyger i en hylla gör ingen glad. Så nu ska de användas!

Publicerad den

Dag 5 av 365 dagar i mitt quiltliv

I mars i år vigdes vår dotter Ida och Johan. Så klart skulle de få ett Double Wedding Ring Quilt. Det planerades först att bröllopet skulle vara i september , men av olika anledningar tidigare lades det till mars. Täcket blev naturligtvis inte klart i tid. ( Nu är det september, men det är ännu inte klart). Jag arbetar på att få det färdigt.

Täcket är sytt med QuiltSmart, alla små bitar i många olika gröna nyanser på ett offwhite bottentyg.

Just nu quiltar jag det med min Pfaff Powerquilter 16,0.

Publicerad den

Den 13/6: söndag innan utställningen.

Art Quilt Circle, textilkonstgruppen jag är en del av, kommer att ha en stor utställning på Järnboden i Harg mellan den 18/6-30/6. Harg ligger i Östhammars kommun norr om Uppsala. Järnboden ligger väldigt vackert och det är väl värt en utfärd.
Det är massor som ska vara klart och iordning tills dess och jag har fullt upp att utnyttja all min energi de dagar som är kvar.
Vi är 9 st som alla kommer att ha fina alster att visa och till försäljning.
Jag kommer att ha – förutom art quilts – fina kort till försäljning. De har varit jätteroliga att tillverka och jag hoppas många gillar dem.

Nu är det etiketter och upphängningslister, fisklina och små ögleskruvar som ska samlas ihop och packas tillsammans med hammare, stege och vattenpass.
Jag ser verkligen fram emot att träffa många besökare efter så här lång tid av isolering. Det kommer att vara coronasäkert med begränsat antal besökare per våning åt gången, men huset är stort så det ordnar sig.
VÄLKOMNA!!!!

Publicerad den

Dag 12: Inventering och sortering

Jag var tvungen att lägga alla färgaskar, pennor och penslar på bordet i trevliga högar för att riktigt njuta av hur många och fina målargrejor som jag har. Tack och lov har jag inte köpt allt själv utan ärvt en del från min mamma som målade mycket. Hennes färger är fint använda emedan mina är – rena och många fall oanvända- det beror troligen på att jag köpt nya till varje kurs jag gått i tron att jag skulle bli en bättre elev/artist.


Nu fick jag en ledig vecka pga alltför dåliga blodvärden så nu ska jag samla papper och foton och bilder och sätta igång med mitt bidrag till Laura Kemshalls : sketchbook challenge. Jag har något avsnitt kvar att titta på, men jag är verkligen redo att sätta igång.

Jag insåg också att jag har flera kilramar som det ska vara 10 x 10 – bilder på – det måste jag också ta tag i. De ska målas svarta innan bilderna ska limmas på.

Publicerad den

Dag 8: En bra början

Jag plockade fram alla mina skissböcker och massor av papper, målade och tryckta på olika sätt, för att sätta igång med något kreativt.

Nä det var inte alla men ganska många. Flera har jag haft planer för och börjat på väldigt ambisiöst – fast det är minst 80% tomt i alla böckerna.
Detta blir faktiskt roligt och inte det minsta ansträngande att hålla på med.
Nu ska jag bara samla allt på ett ställe så jag kan arbeta med flera böcker samtidigt – alltså de måste torka när jag har målat.
En liten gullig bok har jag gjort många olika sidor i. Den kommer att vara lätt att gå vidare med.

Publicerad den

Dag 6: Trettondagen

Vissa matminnen glömmer man aldrig och just ”Konungakakan” som man äter på trettondagen i bland annat Belgien är ett sådant matminne. Det är säkert 26 år sedan jag åt en bit Kungskaka men den är ljuvligt god och jag glömmer det aldrig.
Just i vårt område i Bryssel bakades den med en botten och kant av frasig smördeg som fylldes med en mandelsmet som blandats med vaniljkräm. I kakan lades en böna, från början var det en böna, men allt eftersom blev det en liten plast figur. Den som fick bönan i sin kakbit blev den som fick bära kungakronan som alltid följde med bakverket.

Publicerad den

Dag 5: En liten bit i taget.

Det tog en dag att sticka 5-6 cm så det går inte fort, men jag stickar ju inte hela tiden. Nu är det ett långt stycke som bara är transport till nästa mönster då jag måste koncentrera mig igen.

Jag började quilta mina löv – ja, började gjorde jag inte för jag hade redan quiltat ett par stycken, men jag fortsatte i alla fall. Jag märker att det blir lite si och så. Jag är ju darrig och inte så precis som det har varit och som jag hade önskat att det var. Nu har jag bara bestämt mig för att det får bli hur som, bara det blir klart. Gör jag 6 löv om dagen så tar det en vecka.