Publicerad den

Färga med Procion MX

IMG_0728

IMG_2425

jaq

Färga bomullstyg med Procion MX från Jacquard. Tyget ska vara PFD ( förberett för färgning) eller tvättat och utan kemikalier.

Procion MX är ett fiberreaktivt färgpulver om löses i vatten och fixeras på tyget med en sodalösning. Antingen soda ash eller tvättsoda utan blekmedel.

När man hanterar färgpulver ska man bära mask eftersom pulvret är mycket fint och dessa små partiklar är skadliga att inandas. Ha dessutom en blöt tidning under färgburkarna för att samla upp allt eventuellt spill. Alla redskap som används ska bara vara till färgning. Använd gummihandskar och förkläde.

Det är bra att blanda till en stor sats färg och förvara den i kylskåp i förslutna flaskor. Färgen håller minst ett år utan märkbar försämring.

Soda löses i nästan kokande vatten och får sedan svalna till rumstemperatur innan det används. I sluten behållare i svalt utrymme kan sodan förvaras minst ett år. (Na2CO3) Skulle sodan ha återgått till fast form kan man återlösa det i varmt vatten utan problem.

Recept: Koncentrerad färglösning: 2 msk (30ml) färgpulver löses up i 3 dl ljumt vatten. Lös upp pulvret i lite vatten och häll det i en liten PET-flaska (35cl), fyll på med mer vatten och skaka flaskan ordentligt så att allt pulver blir upplöst. Förvara i lufttät flaska i kyl.

Recept: Koka upp 9 dl vatten och häll det över 1 dl soda ash, lös upp sodan ordentligt och häll i 1/2 liter kallt vatten. Häll med hjälp av tratt över på en stor (1,5 l ) PET-flaska för förvaring. Används tvättsoda ska den vara utan blekmedel, man måste öka på mängden med 50%.

Om man utgår från följande färger från Jacquard: Lemon yellow, Golden yellow, Fuchsia, Scarlet red, Turqouise,  Bright blue och Jet Black kan man blanda alla färger till hela färgcirkeln. Vill man ha ljusa nyanser tar man mindre färglösning och mer vatten. Vill man ha mörka nyanser lägger man till några droppar Jet Black.

Färgning i plastpåse med lite vatten: Lägg i det rena tyget i en 2 l plastpåse, 50×50 cm eller 30×100 cm; häll i 1 tsk färglösning, 1 dl vatten och 1 dl sodalösning. Man kan antingen blanda allt på en gång eller vänta 20 min med att hälla i sodalösningen. Effekten blir olika. Färgen blir jämnare om man väntar med sodan och alltså mer melerad om man häller i sodan direkt. Ju mer man masserar tyget desto jämnare blir färgen på tyget. Låt färgen vara minst 1 timma – men gärna över natten.

Skölj  i flera bad med ljumt vatten tills vattnet är klart. Ättika i sista sköljvattnet eller Syntraphol som tvättmedel hjälper färgen att stanna och fixeras.

Sodabehandlat tyg: Lägg det tvättade och gärna fuktiga tyget i sodalösning som ska täcka tyget helt. Låt ligga minst 20 minuter. Torka tyget hängande, ej i torktumlare. Tänk på att skydda golvet från sodadropp – det ger vita fläckar.

Det sodabehandlade tyget kan användas till färgning i plastpåse, eller tryck med förtjockad Procion MX, men även till målning med skumpensel och med roller.

IMG_0746

Arashii : Sodabehandla tyget. Rulla det diagonalt på ett plaströr ca 7 cm i diameter. Fäst med gummisnodd överst och nederst och ett par ställen emellan. Vrid och tryck samman tyget på röret så att det blir sammanpressat. Ställ röret i en avklippt PET-flaska med färglösning – eller ställ röret i en avklippt flaska och häll på olika färglösningar  – max 2 färger, men det är ok med olika nyanser av samma färg. Låt stå minst 1 tim men inte för länge, det vita måste vara vitt. Skölj och spola av, ta upp tyget och ta av gummisnoddarna och skölj ordentligt. Man kan färga Arashii även på färgat tyg för att få mönster i en annan färg – man kan även färga arashiimönstrat tyg för att få speciella effekter – prova!!

IMG_2404

Förtjockad Procion MX till målning och tryck

Recept: Förtjockad procionfärg: Förtjockningsmedlet SodiumAlginat, sväller i kontakt med vätska och blir geleaktigt i konsistens, som tapetklister. Blandar man och löser upp färgpulver i sodium alginate så får man en tjock färgpasta lämplig för olika trycktekniker.

Ta ca 4 msk alginat till 7,5 dl vatten och blanda och vispa ordentligt en god stund, låt blandningen stå 4 timmar eller över natten. Eventuella klumpar försvinner när blandningen har stått några timmar. Förtjockningen kan förvaras i lufttät behållare i kyl.