Publicerad den

Recept

Färglösning:

1 rågad tsk Procion MX färgpulver löses i lite ljumt vatten, rör så det blir en gröt. Fyll på med vatten till 1 dl ca. Det räcker för att färga ca 1-1,5 meter tyg beroende på hur stark färg man vill ha.

Stor koncentrerad färglösning att förvara i kyl i 0,5 l flaska:

5 msk färgpulver till 5 dl vatten – lös upp i en mindre mängd ljumt vatten tills allt ät upplöst och fyll på med mer ljumt vatten till 5 dl. Skaka flaska innan det används – Sätt på etikett att det är färg och vilken färg det är och förvara i kyl. Denna färglösning är mycket koncentrerad.

5 msk = 50 gram färgpulver räcker till 60-75 fq

Sodalösning:

Koka upp 1,5 liter vatten och häll i en liten plastspann – lös upp  1,5 dl soda ash (eller 2dl PH+).  Tillsätt 1,5 liter kallt vatten för att få lagom temperatur på lösningen.

Använd 3 rågade msk soda ash till 1 liter vatten.

PH+ köps i affärer som säljer poolkemikalier. En likvärdig produkt till ett lägre pris.

Förvaras i sluten behållare svalt. Glöm inte sätta på etikett. Om sodan återgår till kristallform kan man lösa den i hett vatten.

Förtjockning:

Använd ca 3 msk sodium algenat till 7,5 dl vatten.

Kör i en mixer – OBS använd inte samma mixer till mat !!

Kör i en mixer tills det är slätt och låt stå i kyl minst 4 timmar, helst över natten. Eventuella klumpar löses upp när det har stått en stund.

Konsistensen ska vara som tjock kräm. Ska förtjockningen användas med färglösning ska den vara tjockare än om den ska användas med färgpulver. Blir krämen för tjock så späd med vatten.

Förvaras övertäckt i kyl. (Jag förvarar i engångsburkar av plast.) Glöm inte sätta på etikett.